OED EĞİTİMİ

OED, ani kalp durması sırasında göğse yapıştırılan pedler (elektrotlar) vasıtası ile kalbe şok verilmesini sağlayan hafif, kullanımı kolay ve taşınabilir bir cihazdır. Bu cihazlar OED kullanımını kapsayan ilk yardım eğitimi almış herkes tarafından kullanılabilir.

İlk yardım eğitimi kapsamına "OED" kullanımı ve eğitimi konusunun dahil edilmesi çalışmaları kapsamında 27/08/2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan İlk yardım Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler doğrultusunda gerçekleştirilmiş olup bu kapsamda getirilen Geçici 2 nci maddenin birinci fıkrasında “(1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce OED eğitimi almamış olan ilk yardımcılar veya ilk yardım eğitmenleri bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde OED eğitimi alarak sertifikanın devamını sağlamalıdır. Aksi takdirde almış oldukları eğitim geçersiz sayılacaktır.

Ani kalp durması; kalpte aniden ortaya çıkan işlev bozukluğunda ve kalp beklenmedik bir şekilde atmayı bıraktığında ortaya çıkar. Birkaç dakika içinde tedavi edilmediği takdirde hızla ölüme yol açar. Ani kalp durması çoğunlukla kalbin pompa işlevini yapmasına engel olan elektriksel bozukluktan kaynaklanır. Kalbin hızlı bir şekilde bu durumdan kurtarılması için kalbe şok uygulanması gerekir. Ani kalp durmasından sonraki 3-5 dakika içinde uygulanabilen şok, sağ kalıma %50-70 oranında olumlu katkı sağlar. Gecikilen her bir dakika için ise hasta/yaralının hayatta kalma şansı %10-12 oranında düşer. OED yardımı ile uygulanan şok kalbin pompa işlevini yapmasına engel olan elektriksel bozuklukların ortadan kaldırılması ve normal ritmin devam etmesini sağlamak sureti ile etki eder.

Mevcut belge sahipleri, belge yenileme süresi gelmemiş olsa bile 2 saatlik OED Eğitimini tamamlayabilirler. İl Sağlık Müdürlüğünde yapılacak OED Sınavında başarılı olunması halinde yetkilerini belgelerine işletebilirler.

Eğitim Süresi

Eğitim 2 saat sürmektedir.